Opslag

Viser opslag fra januar, 2021

Friluft tur til Lohals, Langeland.

Billede
Denne friluft tur blev anderledes end først planlagt. Det var meningen at vi i studiegruppen ville på friluft tur sammen. Vi havde fundet ud af, hvor tur skulle gå til shelter pladsen ved Mandø ebbevej, syd for Ribe - som er opstillet i forbindelse med grænsestien. Vi havde talt om muligheder for aktiviteter vi kunne lave, men grundet Corona og forsamlings forbudet på 5 personer, måtte vi aflyse denne tur og i stedet være sammen hver for sig.  Så min tur gik derfor til Lohals, Langeland. Dette er et område som jeg normalt ikke kommer ret tit, men et andet ærinde   bragte os til Lohals på Langeland. På nordspidsen af Langeland ligger bøgeskoven Vester Stigtehave helt ud i strandkanten, den rummer krogede gamle træer, har 40 forskellige arter af træer og buske. Denne skov betegnes noget af det tætteste man kan komme på Langelandsk urskov og fra skovkanten kan man se både til Fyn samt ane Storebæltsbroen i det fjerne. Et stykke inde i skoven findes en shelterplads. Jeg var på friluft tur

De sidste 4 dyr - Biotop

Billede
Så fandt jeg endeligt de sidste 4 dyr på min biotop. Jeg er ikke helt sikker på de korrekte navne, men mit bud vil være:  En kuglebænkebider lå under en sten og begyndte at kravle ind under nogle blade, da jeg forstyrrede dens søvn.  En birketæge lå gemt under bladene, da jeg rodede i dem og gravede i jorden for at finde en regnorm.  Jeg fandt en regnorm, da jeg gravede let i jorden, men er bange for at jeg kom til at halvere den med min lille skovl. Det undrer mig at den er lys, så mit bud på navnet vil være skovregnorm, som i god muldjord, men også i jord under bøge og nåletræer.  På min vej op ad slugten, lokalisere jeg et hul i jorden, som jeg tænker må være fra en mus eller rotte, men jeg har ikke set dyret, så det er kun et gæt.

Is dekoration og is lygter.

Billede
Is dekoration: Denne aktivitet - is dekoration, kan kun laves så længe det er frostvejr og koldt udenfor. Da dekorationen forsvinder så snart den tør op. På en flot frostdag med solskin, vil isen bryde vinter solens stråler i is dekorationen. Denne aktivitet henvender sig til alle ung som gammel, blot man kan lide at være udenfor. Til denne aktivitet har jeg brugt vandet fra bækken som jeg tog med hjem fra min biotop forleden dag, men almindeligt postevand kan sagen bruges.  Du skal bruge: En lille spand/beholder/tallerken Indsamlet naturmaterialer som f.eks. blade, græs eller nødder. Vand Snor En skrue En tang Ligther Sådan gør du: Den lille spand fyldes med ca. 1cm vand. Lidt af de indsamlede naturmaterialer lægges ned i vandet. Lad spanden stå natten over ude i frostvejret, så vandet fryser til is. Tag forsigtigt isen op af spanden. Nu skal du til at lave hul i din dekoration, så den kan hænges op og pynte i din have. Hold skruen fast med tangen. Varm enden på skruen med ligtheren.

Planter på biotopen.

Billede
 På min tur rund i biotopen fik jeg øje på flere forskellige planter. Dels spottede jeg fem slags løvtræer: Ahorn, Birk, Bøg, Eg og Rød-el. Jeg har efterfølgende konstateret at Birk og Rød-el tilhører birkefamilien.  Begge træer vokser på våde og fugtige steder, hvilket min biotop opfylder. Bøg og Eg er af bøgefamilien og er ret hyppig i de danske skove og krat. Ahorn er et selvsående træ af lønfamilien, hvor dets frø spredes let med vinden, hvilket betyder at det findes over alt i Danmark, i skove, parker og lang veje.  Desuden stødte jeg i skoven på brombær buske, mos og bregner. Almindelig jomfruhår er mos  som  findes på fugtige steder som i moser og kær. Derfor giver det også god mening, at jeg finder det på min biotop som netop har fugtig bund. Brombær findes i skov, krat og hegn. På den sumpede eng fandt jeg nogle siv og en stor plante som jeg formoder er en tidsel, men kan også have min tvivl, da jeg ikke er sikker på at den er fremme på denne årstid.

Skitse og dyre spor.

Billede
Så er jeg tilbage i biotopen. Det er frostvejr og der ligger lidt sne hist og pist. Dagens besøg skal bruges på at lave en skitse over biotopen, men også dyre spor bliver en af dagens oplevelser. Iført gummistøvler og i selvskab med min søn, undersøger vi biotopen. Vi finder hurtigt ud af, at her er temmeligt vådt og sumpet på denne årstid. Vi skal krydse bækken for at komme over i skoven og må derfor gå et stykke langs bækkens bred. Her går vi igennem både visne brændenælder, som er ligeså høje som en voksen og på sumpet jord, som får vores gummistøvler til at svuppe, inden vi finder et egnet sted til  at krydse bækken. Pludselig kommer der en hare til syne lige for næsen af os. Den er dog hurtig til bens, så vi når desværre ikke at få et billede af den. Men få skridt længere fremme finder vi et dyrespor - hare lort. Vi har bl.a. medbragt en spand med låg, som vi fylder med vand fra bækken. Dette vand skal vi bruge senere til en aktivitet.  På den anden side af bækken ligger skoven, m

Mit første besøg ved biotopen ved Ammitsbøl bæk.

Billede
En kold Januar dag besøger jeg første gang min biotop. Her danner jeg mig et indtryk af området og dennes muligheder. Jeg tager et foto fra højderyggen af den lille slugt, som det næste stykke tid skal danne rammerne for min biotop.  Området består af en lille slugt, hvori en lille bæk snor sig, et sumpede område med siv, et mere tørt eng område, hvor jeg kan ane visne brændenælder samt et lille stykke skov med blandede træer. Består hovedesaligt af løvtræer men jeg kan ligeledes ane nogle nåletræer i den fjerneste del af skoven. I skoven ligger der flere væltede træer og et enkelt træ, har før hen fungeret som bro mellem engen og skoven. Jeg ser en masse forskellige muligheder i dette område og beslutter mig for, at det skal være min biotop den kommende tid.