Afrikanske kæmpe snegle - Fulica Jaidazi

Afrikanske kæmpe snegle - Fulica Jaidazi

Jeg har valgt et dyrehold af afrikanske kæmpesnegle af arten Fulica Jaidazi, men da det er sparsomt med oplysninger omkring netop denne specifikke art, vil jeg benytte mig af litteratur fra andre ligende sneglearter.

De Afrikanske kæmpe snegle levede oprindeligt i de fugtige tropiske skove, men er utrolig tilpasningsdygtig og kan leve i de fleste miljøer så længe at temperaturen ikke kommer under frysepunktet. Når mørket falder på kan man opleve de afrikanske kæmpesnegle i Afrikas tropiske skove. De betragtes som en innovativ arter som findes i det meste af verden, fordi de spreder sig hurtigt og ligger mange æg. 

https://www.regnskoven.dk/laerbevar/viden/dyreleksikon/vis/dyr/afrikansk-kaempesnegl/

Sneglene spiser næsten alt plantemateriale både dødt som levende, men de kan dog ikke tåle føde med stivelse, salt og syre. De skal fodres dagligt men har ikke behov for at drikke vand, da de optager væske fra deres føde og fra muld som de ynder at grave sig ned i eller bygge rede i. Sneglen har brug fugtige omgivelser, så den ikke tørre ind.

Fulica  Jaidazi, sneglen er et hvirvelløst bløddyr og har en hvid krop med et lystbrunt kegleformet skjold, der bliver ca. 15 - 20 cm langt. Skjoldet beskytter sneglens bløde krop mod fjender f.eks. biller, tudser, mus og fugle eller udtørring. https://www.skoven-i-skolen.dk/content/snegle-1
Sneglens krop består af tre dele hovedet, foden og indvoldesækken, der indeholder sneglens organer. På hovedet sidder i alt fire tentakler - to store og to små. På spidsen de to store tentakler  sidder sneglens lysfølsomme øjne og undersiden af hovedet sidder to små tentakler, som sneglen føler og lugter med. Hele sneglens krop kan trække sig ind i skjoldet, når der er fare på færde.

De afrikanske kæmpesnegle er hermafroditter dvs. at de er tvekønnet og er både han-og hunkønnet på samme tid, men de parrer sig oftest to og to ved at "danse" sammen dvs.  at de hænger sammen fod mod fod og skyder en kalk pil ind i partnerens krop og befrugtes således. Denne dans kan foregå over lang tid (Sunesen, 2013, s.138). 
De afrikanske kæmpesnegle lægger mange æg ca. 200 stk. en 5-6 gange om året. Når unger klækker ud af ægget, har de allerede deres eget lille skjold, som vokser sig større samtidigt med sneglen, hvilket gør at sneglen gennemgår en ufuldstændig forvandling, som jeg har illustreret herunder. https://snm.ku.dk/natureksperterne/alle_opslag/2015/2015.5/hvordan-dannes-sneglens-hus/ 




Sneglenes langsomme bevægelser gør dem interessante som kæledyr f.eks. ældresektoren, dagtilbud eller på specialområdet. De langsomme bevægelser giver børnene gode muligheder for observations, iagttagelse, undersøgelse og reflektion.

Etablering af dyrehold:


Sneglene kræver ikke den store udstyr pakke, men blot et fugtigt miljø med blød muld til skjulesteder og som faldunderlag. Til det har jeg indkøbt et lille terrarium som måler 38 x 26 x 24 cm og kokusmuld. Med tiden som sneglene vokser skal dette udskiftes så de får mere plads, men på nuværende tidspunkt passer det til dem. Sneglene har behov for calcium til at dannelse af deres skjold, til det har jeg købt en sepia skal. I terrariet har jeg lagt et ca. 10 cm tykt lag af fugtigt kokusmuld, hvilket skal give sneglene den fugt de har behov for, samt mulighed for at grave sig ned og bygge rede eller skjule sig. Til dags dato d.25.02.21 måler sneglenes skjold ca. 8,5 cm og sneglene vejer 40 g. Jeg har anskaffet mig tre snegle og navngivet dem Wilma, Ejgil og Freddy.





Litteraturliste:

Sunesen, J. (2013), De små dyrs verden. Gyldendal (s.138)

https://www.regnskoven.dk/laerbevar/viden/dyreleksikon/vis/dyr/afrikansk-kaempesnegl/

https://www.skoven-i-skolen.dk/content/snegle-1

https://snm.ku.dk/natureksperterne/alle_opslag/2015/2015.5/hvordan-dannes-sneglens-hus/



Kommentarer

  1. Hej Jannie, super flot beskrivelse af dyreholdet med lækre tegninger ;-)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Is dekoration og is lygter.

Der er forår i luften.

De sidste 4 dyr - Biotop